Антропософско Общество в България - Изграждане на Антропософията
 
   
 
 
Изграждане на Антропософията

Рудолф Щайнер (1914 год.)1913. Вътрешни противоречия водят до напускане на Теософското Общество и създаване на Антропософското Общество, като Рудолф Щайнер не става негов член. "Прагът на духовния свят" (GA-17).

1913-1923. В Дорнах, Швейцария, е изградена от дърво сградата на първия Гьотеанум. Рудолф Щайнер активно участва в проектирането на архитектурата и дизайна на сградата с фрески на тавана, цветни стъклени прозорци (заедно с Ася Тургенева), деветметрова статуя "Представителят на човечеството" (заедно с Едит Марион).

Гьотеанумът в Дорнах, Швейцария

Гьотеанумът в Дорнах, Швейцария

1914-1923. Из цяла Европа, но най-вече в Дорнах и Берлин, Рудолф Щайнер дава основополагащи познания за обновление в областта на изкуството, педагогиката, естествените науки, социалният живот, медицината, теологията, евритмията.

Рудолф Щайнер (1916 год.)1914. "Загадки на философията" (GA-18). Брак с Мари фон Сиверс.

1916-1918. "Върху загадките на човека" (GA-20). "Върху загадките на душата" (GA-21). Духовният облик на Гьоте в откровенията на неговия "Фауст" и в "Приказката за зелената змия и красивата лилия" (GA-22).

Рудолф Щайнер (1918 год.)1919. На 24 февруари в Цюрих е изнесено първото евритмично представление. Рудолф Щайнер формулира идеята за "троичното устройство на социалния организъм". "Основи на социалния въпрос" (GA-23).

1919. В Шутгарт, след интензивна подготовка, открива врати първото Валдорфско училище с патрон директорът на цигарения завод "Валдорф-Астория" Емил Молт. Рудолф Щайнер изнася лекции пред учителите и ръководи училището до своята смърт, създавайки нов вид педагогика, по-късно наречена "валдорфска".

 
 
  Антропософски вести  
  Антропософска книжарница