Антропософско Общество в България - Външен вид
 
   
 
 
Външен вид

Гьотеанумът от запад

Гьотеанумът е построен през периода 1925 - 1928 год. в Дорнах, Швейцария, на мястото на предишния Гьотеанум, който е опожарен в новогодишната нощ на 1922 год. Това е една от най-важните бетонни постройки на XX век. Сърце на сградата е нейната главна аудитория с приблизително 1000 места и сцена. Също така има и по-малка зала с 450 места заедно с други стаи и устройства за събрания. През 1993 год. Гьотеанумът е определен за исторически паметник от швейцарските власти. Днес Гьотеанумът е седалище на Единното Антропософско Общество и на Школата за Духовна Наука.

Моделът на Втория Гьотеанум


Гьотеанумът е построен по модел, направен от Рудолф Щайнер през март 1924. Но той умира на 30 март 1925 и никога не вижда сградата. Неговите идеи за интериора остават неизвестни.

Гьотеанумът от югозапад


Гьотеанумът не само е архитектурна забележителност на XX век, но също така е и голям подвиг на инженерството и строителството на своето време. Конструктивните планове са разработени от норвежкия инженер Оле-Фалк Ебел.

Строежът

Строителните работи през 20-те години на XX век се извършват предимно на ръка. Модерните машини като кранове, бетонобъркачки и вибратори са непознати. За превоз се използват конски каруци.

 
 
  Антропософски вести  
  Антропософска книжарница